Advies ring maat

Je kunt op verschillende manieren jouw ringmaat bepalen.

De diameter meten van een bestaande ring

De makkelijkste manier om een ringmaat te bepalen is door een goed passende ring die je al hebt op te meten. Pak een liniaal of meetlint en meet de diameter van de binnenkant van de ring (meet de rand niet mee). Het aantal millimeters is de ringmaat.

Gebruik een touwtje of lintje

Als je geen passende ring hebt, dan kun je achter jouw ringmaat komen door de omtrek van je vinger te meten. Gebruik voor deze methode een touwtje of lintje. Houd er met meten rekening mee dat de ring ook over de knokkel moet kunnen en meet dus niet te strak.

  • Draai het touwtje of lintje om de vinger waar je de ring wilt dragen;
  • Knip af waar het touwtje bij elkaar komt of zet een streepje;
  • Meet het stukje touw of lint op (tot het streepje) met een meetlint in millimeters;
  • Je weet nu de omtrek van je vinger, zoek in de tabel de ringmaat die hierbij past.

Gebruik een meetlint

Een andere manier om de omtrek van je vinger te meten is door een meetlint te gebruiken. Deze methode is gemakkelijker dan met een touwtje of lintje maar iets minder nauwkeurig. Draai het meetlint om je vinger, laat het meetlint elkaar kruisen en lees het aantal millimeters af. In de tabel kun je zien welke ringmaat het beste bij de omtrek past.

Ringmaat omrekenen

Bij het weergeven van een ringmaat wordt vrijwel altijd de binnendiameter van een ring aangehouden. Dit komt omdat deze het meest makkelijk is om te meten. Ook de omtrek in millimeters wordt gebruikt. In de maattabel vind je de Europese ringmaten gekoppeld met de binnendiameter van een ring en de omtrek in millimeters.

Extra tips voor het nauwkeurig meten van een ringmaat:

  • Meet altijd ‘losjes’ bij het meten van de omtrek van je vinger. Een ring moet niet afknellen en soepel over de knokkel kunnen.
  • Zit je bij het omrekenen van de ringmaat tussen twee maten in, kies dan voor de grotere maat.
  • Houd rekening met de temperatuur van je handen bij het opmeten van de omvang van je vinger. Probeer je ringmaat niet op te meten als je handen erg warm of koud zijn, dit beïnvloed de dikte van je vingers.
  • Als je een brede ring op het oog hebt, houd er rekening mee dat deze strakker om je vinger voelt. Kies dan een halve ringmaat groter dan je normale ringmaat.

Veel succes met het opmeten van jouw ringmaat en het vinden van de perfecte ring.